03/11/2021  -  Palau del Parlament.
El Ple valida per unanimitat el decret llei perquè els funcionaris recuperin la paga extraordinària del 2014 i dona via lliure a la tramitació del Projecte de llei de la ciència

El Ple valida per unanimitat el decret llei perquè els funcionaris recuperin la paga extraordinària del 2014 i dona via lliure a la tramitació del Projecte de llei de la ciència

El Ple ha validat aquest matí per unanimitat el decret llei perquè el personal del sector públic de la Generalitat recuperi el 100% de la paga extraordinària del 2014. Així mateix, ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant el Projecte de llei de la ciència de Catalunya, el primer presentat pel Govern aquesta legislatura, ja que el text ha superat el debat de totalitat sense cap esmena de retorn.

El ple s’ha reprès aquest matí amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha respost les preguntes que li han formulat Salvador Illa (PSC-Units), sobre la nova llei estatal de l’audiovisual i l’aplicació de la llei catalana del cinema; Josep Maria Jové (ERC), sobre l’ús de la llengua catalana; Albert Batet (JxCat), sobre el dèficit fiscal; Ignacio Garriga (Vox), sobre el Codi ètic del servei públic de Catalunya; Dolors Sabater (CUP), sobre la negociació dels pressupostos de l’Estat; Jéssica Albiach (ECP), sobre la negociació dels pressupostos de l’Estat, de la Generalitat i dels ajuntaments; Carlos Carrizosa (Cs), sobre el Cos de Mossos d’Esquadra i els pactes amb la CUP, i Alejandro Fernández (PPC), sobre l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles.

D’altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups sobre les universitats públiques (PSC-Units), les polítiques de muntanya (PSC-Units), les polítiques de protecció del delta de l’Ebre (PSC-Units), les polítiques en matèria de drets sexuals i reproductius (ERC), el millorament de les condicions laborals i dels contractes del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya (ERC), les polítiques en matèria de residus (ERC), la nova llei estatal d’habitatge (JxCat), la descarbonització de la mobilitat (JxCat), els fons extraordinaris per la Covid-19 (JxCat), les mesures adoptades per pal·liar els efectes de l’increment dels preus del gas i de l’electricitat (Vox), l’atenció telefònica als ciutadans en l’àmbit sanitari (CUP), els casos d’assetjament sexual a la Generalitat (ECP), la situació de les empreses catalanes (Cs) i les polítiques per erradicar els estereotips denigrants envers la dona (PPC).

Decret llei
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha presentat el Decret llei 23/2021, del 19 d’octubre, de modificació del Decret llei 18/2021, del 27 de juliol, sobre l’increment retributiu per a l’any 2021 i la recuperació parcial de l’import de la paga extraordinària de l’any 2014 per al personal del sector públic de la Generalitat.

El decret, que ha estat validat per unanimitat, estableix que el personal del sector públic de la Generalitat, inclosos els membres del Govern, els alts càrrecs i el personal directiu, recuperin en la nòmina del novembre el 100% de l’import de la paga extraordinària que van deixar de percebre el 2014.

En el debat hi han intervingut Cristòfol Gimeno (PSC-Units), Jordi Albert (ERC), Glòria Freixa (JxCat), Andrés Bello (Vox), Dolors Sabater (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Joan García (Cs) i Eva Parera (PPC).

Projecte de llei de la ciència
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha presentat el Projecte de llei de la ciència, que ha superat el primer debat en sessió plenària sense que cap grup no hi hagi presentat cap esmena a la totalitat, de manera que la iniciativa continuarà ara la tramitació parlamentària en ponència i comissió abans que torni de al Ple perquè l’aprovi definitivament.

El projecte té per objectiu, tal com recull l’exposició de motius, definir i consolidar el model propi del sistema de recerca, desenvolupament i innovació de Catalunya i proveir-lo de les eines jurídiques i econòmiques necessàries per fer front als nous reptes globals.

El text defineix la recerca com un sector estructural a Catalunya; regula, entre altres aspectes, la governança i la coordinació del sistema de recerca, desenvolupament i innovació, que s’articula mitjançant la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació i el Consell per a la Recerca i la Innovació de Catalunya, òrgan consultiu de nova creació; reflecteix la diversitat d’agents que actuen en aquest sistema; defineix les polítiques de personal per als professionals de la ciència; recull mesures per promoure el mecenatge científic, i crea un pla estratègic universitari en recerca d’excel·lència.
En el debat hi han intervingut Alícia Romero (PSC-Units), Ernest Maragall (ERC), Ramon Tremosa (JxCat), Manuel Jesús Acosta (Vox), Dani Cornellà (CUP), Lucas Silvano Ferro (ECP), Joan García (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

Comissió per tramitar textos consolidats
El Ple també ha aprovat aquest matí, amb els vots a favor de tots els grups menys el contrari de Vox, la proposta de crear una comissió específica per a la tramitació de textos consolidats, presentada conjuntament per ERC, el PSC-Units, JxCat, la CUP i ECP. Un cop aprovada la proposta, la comissió s’haurà de constituir per començar a treballar.

L’article 147 del Reglament estableix que a l’inici de la legislatura s’ha de crear una comissió com aquesta per tractar de projectes i propostes de consolidació legislativa. La comissió, integrada per un diputat de cada grup, haurà de nomenar una ponència per estudiar les propostes de consolidació i fer recomanacions per eliminar discordances, aclarir textos, eliminar antinòmies o redundàncies o harmonitzar el llenguatge, les denominacions i l’estructura dels títols i capítols del text refós. La llei refosa la podrà aprovar la mateixa comissió, que actuarà amb competència legislativa plena, o bé el Ple en lectura única, a proposta de la Mesa, de tres grups o d’una desena part de diputats.

  • Transcripció de la sessió (enllaç actiu fins que la correcció no es publica al diari de sessions)
  • Galeria d'imatges