El Ple valida els decrets llei sobre la paga extra dels funcionaris i la pròrroga pressupostària

25/04/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple valida els decrets llei sobre la paga extra dels funcionaris i la pròrroga pressupostària

El Ple valida els decrets llei de la pròrroga pressupostària i de la paga extra dels funcionaris | 25/04/18 | Parlament de Catalunya

El Ple ha validat aquest matí dos decrets llei, sobre la recuperació d’una part de la paga extraordinària del 2012 per part del personal del sector públic de la Generalitat i sobre les necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària. Així mateix, ha donat el vistiplau a la liquidació del pressupost del Parlament corresponent al 2017.

A l’inici de la sessió, el president, Roger Torrent, en nom de la cambra, ha lamentat i condemnat el primer assassinat per violència masclista aquest any a Catalunya, el 9 d’abril a Blanes. El president ha expressat el condol als familiars de la víctima i ha reiterat el compromís del Parlament en l’eradicació de la violència contra les dones.

El primer punt del ple ha estat la presentació a càrrec del diputat interventor Antonio Espinosa dels dos informes, amb dates del 31 de juliol i el 31 de desembre, sobre el compliment del pressupost de despeses de la cambra de l’any passat. El Ple ha aprovat tots dos informes per 131 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP).

El pressupost definitiu del Parlament per al 2017 ha estat de 55.945.698,05 euros, i s’han reconegut obligacions per 48.920.101,66 euros, cosa que significa una execució del 87,44 per cent.

Decrets llei
Tot seguit, el Ple ha fet el debat del Decret llei 2/2018, del 9 de març, de recuperació d’una part de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 del personal del sector públic de la Generalitat. El text estableix que el personal funcionari, estatutari, eventual i laboral al servei de l’Administració de la Generalitat percebrà la quantitat equivalent al 20,77 per cent de l’import que va deixar de percebre el 2012, que correspon a trenta-vuit dies de la paga extraordinària d’aquell any.

La cambra ha aprovat el decret per unanimitat (134 vots a favor), i en el debat hi han intervingut Joan García (Cs), Marc Solsona (JxCat), Chakir el Homrani (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Alejandro Fernández (PPC).

A l’últim, la cambra ha debatut el Decret llei 1/2018, del 9 de març, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que autoritza el Govern a fer ús d’operacions d’endeutament mentre es mantingui la situació de pròrroga pressupostària al llarg del 2018 i estableix que “l’increment del deute viu de la Generalitat i de les entitats del sector públic no pot superar la suma dels límits autoritzats per la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017”.

El Ple ha aprovat el decret per 122 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i PPC), 4 en contra (CUP) i 8 abstencions (CatECP), i en el debat hi han intervingut José María Cano (Cs), Teresa Pallarès (JxCat), Bernat Solé (ERC), Alícia Romero (PSC-Units), David Cid (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Tots dos decrets, que signen la vicepresidenta del Govern espanyol i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, es van retirar de l’ordre del dia de l’últim ple, el 5 d’abril, per acord de la Junta de Portaveus i a petició de JxCat, ERC i la CUP, que demanaven el parer dels serveis jurídics de la cambra sobre si els debats corresponents es podien fer sense que cap representant del Govern presentés els decrets davant el Ple. Els serveis jurídics van concloure que sí que es podia, de manera que la cambra finalment els ha validat avui, un dia abans que expirés el termini legal per fer-ho, ja que el debat i la votació per a la validació o derogació d’un decret llei s’ha de fer en el termini de trenta dies hàbils a partir que hagi estat promulgat.

Vots delegats
Abans de començar la sessió, la Mesa, un cop escoltada la Junta de Portaveus, ha rebutjat les peticions de reconsideració presentades per Cs, el PSC-Units i el PPC contra la delegació del vot d’Antoni Comín, admesa ahir pel màxim òrgan rector de la cambra.

Així, Comín (ERC) ha delegat ja en el ple d’avui el vot en el portaveu del seu grup, Sergi Sabrià. A més, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull (JxCat), Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC) han delegat de nou avui els seus vots en els portaveus dels grups respectius, Elsa Artadi i Sergi Sabrià.

Galeria d'imatges