El Ple farà demà la primera sessió de control de la legislatura al president i els consellers

19/06/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple farà demà la primera sessió de control de la legislatura al president i els consellers

El president de la Generalitat compareixent al darrer ple per informar de la composició del Govern | 06/06/18 | Job Vermeulen

El Ple farà demà a les deu del matí la primera sessió de control d’aquesta legislatura al president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers, que hauran de respondre també les primeres interpel·lacions dels grups. És previst que la sessió acabi cap a les sis de la tarda.

El ple començarà amb la sessió de control; com és habitual, amb les preguntes dels grups al Govern primer i tot seguit al president de la Generalitat.

Torra haurà de respondre les qüestions sobre l’actualitat política que li formulin els caps de fila o portaveus dels grups de Cs, JxCat, ERC, el PSC-Units i CatECP i del Subgrup de la CUP (els subgrups que integren el Grup Mixt, la CUP i el PPC, s’han de repartir en cada ple les preguntes i les interpel·lacions que corresponen a aquest grup).

Els consellers respondran deu preguntes dels grups, sobre la diversitat cultural a Catalunya, les polítiques digitals (Cs), el lloguer social, la defensa dels mestres (JxCat), les actuacions previstes per defensar els docents i el model d’escola catalana, el Pla de garantia juvenil (ERC), el decret pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques, el finançament de les escoles bressol municipals (PSC-Units), el preu de les matrícules universitàries (CatECP) i les darreres decisions del Govern en matèria d’acció exterior (PPC).

A les sessions de control el diputat disposa de dos minuts i mig per formular cada pregunta, i el president o el conseller té el mateix temps per respondre-la.

Un cop acabada la sessió de control, començaran les interpel·lacions, debats de mitja hora dels grups amb els consellers sobre la seva acció o qüestions de política general competència d’algun dels departaments. Les nou interpel·lacions incloses a l’ordre del dia són sobre el consens polític i social al voltant dels grans temes de país (PSC-Units), els drets civils i polítics (ERC), la normativa del Parlament anul·lada i suspesa pel Tribunal Constitucional (CUP), les polítiques d’habitatge (CatECP), la situació del teixit empresarial, la dimensió social de la cultura (JxCat), el model sanitari, la conciliació en les famílies amb infants d’entre zero i tres anys (Cs) i els refugiats (ERC).

Cada interpel·lació pot donar lloc a una moció, que el Ple debat i vota en la sessió següent, en què expressa posicionaments o reclama actuacions.

Nous diputats
En aquest ple, els nous diputats Anna Erra (JxCat), Marc Sanglas i Lluïsa Llop (ERC) seuran per primer cop al seu escó. Llop i Sanglas substitueixen Alba Vergés i Chakir El Homrani, que han renunciat a l’acta de diputats després d’assumir els càrrecs de consellers de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies respectivament, mentre que Erra ocupa el lloc d’Isabel Ferrer, nomenada directora general de Protecció civil.