El Ple crea les comissions de la dotzena legislatura

25/05/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple crea les comissions de la dotzena legislatura

El Ple crea les comissions de la XII legislatura | 25/05/18 | Parlament de Catalunya

El Ple ha aprovat avui la creació de les catorze comissions legislatives de la dotzena legislatura i la de tres de seguiment. Així mateix, ha aprovat el dictamen de la Comissió de la Sindicatura de Comptes sobre el Compte general de la Generalitat del 2014 i ha rebutjat la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d’investigació sobre l’espionatge de periodistes i polítics per part del Govern.

La sessió, la primera en què el nou president de la Generalitat, Quim Torra, ha ocupat el seu lloc al banc del Govern, ha començat amb el debat del Compte general de la Generalitat corresponent al 2014, que ha presentat el síndic major de comptes, Jaume Amat. En el debat hi han intervingut José María Cano (Cs), Narcís Clara (JxCat), Noemí Llauradó (ERC), Òscar Ordeig (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

En acabar la intervenció del síndic, el president, Roger Torrent, ha suspès la sessió arran de la protesta del portaveu del grup de Cs, Carlos Carrizosa, per un llaç groc al banc del Govern davant els escons d’aquest grup. Torrent ha convocat una reunió amb tots els grups, i, un cop acabada, el president de la Generalitat ha col·locat el llaç al seu costat, davant els escons de JxCat, i s’ha reprès la sessió.

El dictamen de la comissió inclou el Compte general i l’informe corresponent, i també les recomanacions de la sindicatura. El Ple ha aprovat el compte i l’informe per 65 vots a favor (JxCat i ERC) i 64 abstencions (Cs, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC), i les recomanacions per 68 vots a favor (JxCat, ERC i PPC) i 63 abstencions (Cs, PSC-Units, CatECP i CUP).

El síndic major va lliurar el compte al Parlament el febrer del 2017, i la comissió en va emetre el dictamen al juny. El compte recull que les despeses no financeres de la Generalitat van ser de 27.236 milions d’euros i que el dèficit va arribar fins als 5.406 milions, l’equivalent al 2,75 per cent del PIB, per sobre del límit del 2 per cent fixat.

Comissions de la dotzena legislatura
Tot seguit, el Ple ha aprovat per assentiment la creació de les catorze comissions legislatives d’aquesta legislatura i la de tres de seguiment, acordades totes per la Mesa i la Junta de Portaveus.

Les comissions legislatives són les d’Afers Institucionals; Economia i Hisenda; Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Interior; Ensenyament; Territori; Medi Ambient i Sostenibilitat; Salut; Cultura; Justícia; Empresa i Coneixement; Treball, Afers Socials i Famílies; Polítiques Digitals i Administració Pública, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Les de seguiment són les d’Igualtat de les Persones; Polítiques de Joventut, i Infància.

Les comissions legislatives poden tramitar qualsevol iniciativa parlamentària i són les úniques que poden dictaminar sobre projectes o proposicions de llei. Un cop aprovades pel Ple, s’han de constituir per començar a treballar. Abans, però, la Mesa, d’acord amb la Junta de Portaveus, n’ha de determinar el repartiment proporcional de les presidències entre els grups en funció del seu pes a la cambra.

Cada comissió està formada per 21 diputats, el mateix nombre que la legislatura anterior, segons que van acordar al febrer la Mesa i la Junta de Portaveus. Sis són de Cs, 5 de JxCat, 5 d’ERC, 2 del PSC-Units, 1 de CatECP i 2 del Grup Mixt, un de cada subgrup, la CUP i el PPC.

Comissió d’investigació rebutjada
A l’últim, el Ple ha rebutjat la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d’investigació sobre l’espionatge de periodistes i polítics per part del Govern. JxCat i ERC hi havien presentat conjuntament set esmenes, i la CUP, dotze. Els grups proposants de la comissió no han acceptat cap d’aquestes esmenes, i la proposta, amb la redacció original, ha estat rebutjada per 68 vots en contra (JxCat, ERC i CUP) i 64 a favor (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC).

Comissions constituïdes i en tràmit
Les comissions creades avui se sumen a les set que el Parlament ja va constituir el 25 d’abril, que són les sis creades pel Reglament i per llei -les de l’Estatut dels Diputats, de Peticions, de Matèries Secretes i Reservades, del Síndic de Greuges, de la Sindicatura de Comptes i de Control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals-, i la d’Investigació sobre els Atemptats del 17 i 18 d’Agost de 2017, proposada per JxCat, ERC i la CUP i aprovada pel Ple el 5 d’abril.

La cambra tramita actualment tres propostes més de creació de comissions: una d’investigació sobre el projecte Castor, impulsada per JxCat, ERC, CatECP i la CUP, i una de seguiment i una altra d’estudi sobre el treball autònom, proposades per Cs i pel PSC-Units i CatECP respectivament. La creació de les comissions correspon al Ple.

Vots delegats
En aquesta sessió plenària els diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han delegat el vot en la portaveu del seu grup, Elsa Artadi (JxCat), i Oriol Junqueras, Raül Romeva i Najat Driouech, que acaba de ser mare, en el president del seu, Sergi Sabrià (ERC). Toni Comín (ERC) no ha exercit avui la delegació de vot.

Galeria d'imatges