El Ple aprova que els drets dels diputats Puigdemont, Junqueras, Turull, Romeva, Rull i Sànchez siguin exercits pels diputats que ells designin

02/10/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple aprova que els drets dels diputats Puigdemont, Junqueras, Turull, Romeva, Rull i Sànchez siguin exercits pels diputats que ells designin

El Ple aprova que els drets dels diputats Puigdemont, Junqueras, Turull, Romeva, Rull i Sànchez siguin exercits pels diputats que ells designin | 02/10/18 | Job Vermeulen

El Ple ha votat avui el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats sobre els drets parlamentaris dels diputats Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Sànchez, i ha aprovat que aquests drets puguin ser exercits pel membre del seu grup parlamentari (JxCat o ERC) que ells designin.

El text del dictamen i el resultat de la votació és el següent:

“Que d’acord amb les consideracions de la part expositiva, i donant compliment al que estipula l’article 25.1 del Reglament, la Comissió de l’Estatut dels Diputats proposa elevar aquest dictamen al Ple del Parlament per:

“a) Acordar, si escau, per majoria absoluta dels membres del Ple del Parlament, la suspensió dels drets i deures parlamentaris dels diputats Carles Puigdemont i Casamajó, Oriol Junqueras i Vies, Jordi Turull i Negre, Raül Romeva i Rueda, Josep Rull i Andreu, i Jordi Sànchez i Picanyol.”

REBUTJAT: 71 vots en contra (JxCat, ERC, CatECP i CUP). Els diputats de Cs i el PPC han abandonat l’hemicicle abans de la votació, i els del PSC-Units, tot i ser als escons, no han votat.

“b) Acordar, si escau, que mentre duri la situació jurídica actual i no es resolguin els recursos presentats per les seves defenses els drets parlamentaris dels diputats Carles Puigdemont i Casamajó, Oriol Junqueras i Vies, Jordi Turull i Negre, Raül Romeva i Rueda, Josep Rull i Andreu, i Jordi Sànchez i Picanyol podran ser exercits pel membre del seu grup parlamentari que els interessats designin.”

APROVAT: 66 vots a favor (JxCat, ERC i CatECP) i 4 en contra (CUP). Els diputats de Cs i el PPC han abandonat l’hemicicle abans de la votació, i els del PSC-Units, tot i ser als escons, no han votat.

La cambra ha votat tots dos punts separadament a petició dels grups de JxCat i ERC, que han argumentat que els diputats afectats no participaven en aquestes votacions.

En el debat del dictamen hi han intervingut, per aquest ordre, Marta Madrenas (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC), Inés Arrimadas (Cs), Alícia Romero (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC).

Aquest primer ple del període de sessions tenia com a únic punt de l’ordre del dia el debat i la votació d’aquest dictamen.

Nous diputats
En aquesta sessió han ocupat per primer cop el seu escó a l’hemicicle els diputats Martí Pachamé (Cs), Raquel Sans, Marta Vilalta (ERC) i Lucas Silvano Ferro (CatECP), que substitueixen, respectivament, Fernando de Páramo, Òscar Peris, David Rodríguez i Xavier Domènech, que han renunciat darrerament a les seves actes.

Condemna de la violència masclista
A l’inici del ple, el president, Roger Torrent, ha recordat les tres dones assassinades com a conseqüència de la violència masclista a l’agost i el setembre a Barcelona, amb les quals s’eleven fins a cinc les víctimes mortals aquest any a Catalunya per aquesta causa. El president, en nom del Parlament, ha lamentat i condemnat aquests crims, ha expressat el condol als familiars i ha reiterat el compromís de la cambra en l’erradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.

Galeria d'imatges