El Ple aprova per unanimitat la llei que ajorna l’obligació dels universitaris d’acreditar el coneixement d’una tercera llengua, la primera de la legislatura

03/05/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple aprova per unanimitat la llei que ajorna l’obligació dels universitaris d’acreditar el coneixement d’una tercera llengua, la primera de la legislatura

El Ple aprova per unanimitat una llei que prorroga l’obligació dels universitaris d’acreditar el coneixement d’una tercera llengua, la primera llei de la legislatura | 03/05/18 | Parlament de Catalunya

El Ple ha aprovat aquest matí per unanimitat la primera llei de la dotzena legislatura, que modifica la d’acompanyament dels pressupostos del 2014 per ajornar l’obligació dels universitaris d’acreditar el coneixement d’una tercera llengua en acabar els estudis de grau.

La iniciativa, una proposició de llei del PSC-Units, estableix que l’acreditació del coneixement d’una tercera llengua l’han de fer en acabar els graus els estudiants que els comencin el curs 2018-2019 i no el 2014-2015.

El text final de la llei, que s’ha tramitat per lectura única, incorpora dues esmenes presentades conjuntament per JxCat i ERC, una perquè el coneixement de la tercera llengua, equivalent a un nivell B2, es pugui acreditar amb certificats que tinguin reconeguda l’equivalència en el Marc europeu comú de referència i l’altra perquè la llei entri en vigor l’endemà que es publiqui al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’.

La cambra també ha aprovat per unanimitat una esmena transaccional a l’exposició de motius que explicita les demandes del Consell Interuniversitari de Catalunya d’ajornar l’obligació de l’acreditació i reconèixer l’esforç dels alumnes que l’han obtingut en el període inicialment previst incorporant al suplement europeu al títol els crèdits cursats.

La proposició l’ha presentada Alícia Romero (PSC-Units), i en el debat hi han intervingut també Jorge Soler (Cs), Gemma Geis (JxCat), Gemma Espigares (ERC), Xavier Domènech (CatECP), Carles Riera (CUP) i Andrea Levy (PPC).

Propostes de resolució
D’altra banda, el Ple ha començat avui el debat de les set propostes de resolució presentades pels grups i subgrups parlamentaris. Al matí, ha rebutjat la del PPC, sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i a la tarda ha aprovat la de CatECP, sobre l’aplicació de la renda garantida de ciutadania, la de JxCat, ERC i la CUP, de denúncia de la criminalització dels comitès de defensa de la república per l’aparell de l’Estat espanyol, i la del PSC-Units, sobre el garantiment de la transparència i els drets dels sol·licitants de la renda garantida de ciutadania. En canvi, ha rebutjat la de Cs, sobre l’actuació necessària de les cúpules de les entitats sindicals en interès dels treballadors i no d’uns líders polítics determinats.

Modificacions de l’ordre del dia
Abans que comencés el ple, s’han reunit la Mesa, que ha admès a tràmit les esmenes que han presentat els grups a diverses iniciatives incloses a l’ordre del dia, i la Junta de Portaveus, que ha rebutjat la petició de Cs de retirar del ple la proposició de llei de JxCat per modificar la Llei de la presidència i en canvi n’ha retirat la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d’investigació sobre espionatge de periodistes i polítics per part del Govern.

En començar la sessió, Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC han demanat alterar l’ordre del dia per tornar a incloure-hi aquest darrer punt, petició que el Ple ha rebutjat per 65 vots a favor (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC) i 70 en contra (JxCat, ERC i CUP).

En aquesta sessió plenària els diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Maria Isabel Ferrer, de JxCat, i Oriol Junqueras, Raül Romeva i Antoni Comín, d’ERC, han delegat el vot en els portaveus dels seus grups.

Galeria d'imatges