El Ple aprova la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils i rebutja la proposta de resolució de Cs sobre la funció institucional del president del Parlament

05/04/2018  -  Palau del Parlament.
El Ple aprova la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils i rebutja la proposta de resolució de Cs sobre la funció institucional del president del Parlament

El Ple aprova la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils | 05/04/18 | Alexandre Merletti Cuaglia

El Ple ha aprovat aquest migdia la resolució de JxCat, ERC i la CUP per crear una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 i el 18 d’agost i ha rebutjat la proposta de resolució de Cs sobre la funció institucional del president del Parlament.

Els decrets de recuperació d’una part de la paga extraordinària del 2012 del personal del sector públic de la Generalitat i de pròrroga pressupostària, que la cambra havia de debatre i votar avui, finalment han estat retirats de l’ordre del dia per acord de la Junta de Portaveus i a petició de JxCat, ERC i la CUP.

El ple ha començat amb el report de la Diputació Permanent, que inclou els assumptes de què va tractar i les decisions que va prendre aquest òrgan el període entre legislatures, durant el qual es va reunir dues vegades, el 17 de novembre de 2017, per validar el decret llei sobre la prestació econòmica d’incapacitat temporal a l’Administració de justícia i elegir el vicepresident primer i el secretari segon, i el 27 de desembre de 2017, per acordar la interposició d’un recurs al Tribunal Constitucional contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

A continuació, la cambra ha designat per unanimitat els diputats Antonio Espinosa (Cs), Narcís Clara (JxCat) i David Rodríguez (ERC) diputats interventors del Parlament per a aquest període pressupostari. Entre altres funcions, hauran de supervisar l’execució del pressupost del Parlament i presentar al Ple l’informe sobre el compliment del pressupost corresponent a cada període de sessions.

Els diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) han delegat el seu vot en la portaveu del seu grup, Elsa Artadi, i Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC), en el del seu, Sergi Sabrià. Abans de començar la sessió, la Mesa ha rebutjat les peticions de reconsideració presentades per Cs, el PSC-Units i el PPC contra la delegació de vot de Puigdemont, acordada dimarts pel màxim òrgan rector de la cambra.

Comissió d’investigació
La cambra ha aprovat també la proposta de JxCat, ERC i la CUP de crear una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 i el 18 d’agost a Barcelona i Cambrils, per 92 vots a favor (JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i CUP) i 40 abstencions (Cs i PPC).

L’objecte i abast de la comissió, segons la proposta, és “l’anàlisi i la investigació dels fets ocorreguts”, i en concret “les causes, els antecedents, les implicacions, la participació, la perpetració i les conseqüències” que van tenir, i també estudiar “les diverses línies d’investigació efectuades”, “els danys i les conseqüències” sobre persones i béns, les “possibles responsabilitats”, els “mecanismes institucionals de resposta” i “l’actuació del nostre sistema socioeducatiu en els autors i el seu entorn”.

Ara la Junta de Portaveus haurà de decidir la composició i el nombre de membres de la comissió, a què es podran incorporar especialistes. Un cop es constitueixi, abans de començar les actuacions, la comissió haurà d’elaborar i aprovar un pla de treball i posteriorment reflectir-ne les conclusions en un dictamen que s’haurà de sotmetre a debat del Ple.

Jordi Munell (JxCat), Montserrat Fornells (ERC) i Natàlia Sànchez (CUP) han presentat la iniciativa, i en el debat també hi han intervingut Matías Alonso (Cs), Ramon Espadaler (PSC-Units), Joan Josep Nuet (CatECP) i Xavier García Albiol (PPC).

Proposta de resolució de Cs
En canvi, el Ple ha rebutjat la Proposta de resolució sobre l’exigència al president del Parlament del compliment de la seva funció institucional i sobre l’impuls del procediment d’investidura, presentada per Cs, per 40 vots a favor (Cs i PPC) i 94 en contra (JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i CUP).

El text sostenia que “el president del Parlament desatén el seu deure institucional de promoure una candidatura viable a la presidència de la Generalitat i bloqueja d’aquesta manera el Parlament de Catalunya, i en conseqüència perjudica el funcionament normal de les institucions de Catalunya i la majoria de catalans”. Així mateix, sol·licitava al president que comparegués davant el Ple de forma “urgent i immediata” per comunicar “públicament i transparentment” l’elecció d’un “candidat viable a la investidura” i li exigia que posés fi a “la situació de bloqueig de les institucions”.

Inés Arrimadas (Cs) ha presentat la iniciativa, i en el debat també hi han intervingut Laura Borràs (JxCat), Jenn Díaz (ERC), Eva Granados (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP) i Andrea Levy (PPC).

Galeria d'imatges