El Parlament aprova la llei per combatre el malbaratament alimentari

04/03/2020  -  Palau del Parlament.
El Parlament aprova la llei per combatre el malbaratament alimentari

Diputats i públic aplaudint després que el Ple hagi aprovat la llei contra el malbaratament alimentari | 04/03/20 | Parlament de Catalunya

El Ple ha aprovat aquesta tarda, gairebé en tots els punts per unanimitat, la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, impulsada pel Grup del PSC-Units. Així mateix, ha donat via lliure perquè continuï la tramitació d’una proposició de llei de CatECP per modificar la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

La llei contra el malbaratament alimentari, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que el client es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi, insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima, estableix que les entitats socials que distribueixen aliments els han de conservar en condicions òptimes, promou els acords entre aquestes entitats i les empreses distribuïdores, preveu ajuts financers, estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos, com els industrials o l’obtenció de compost o de biogàs, i inclou les bases d’una regulació sobre l’espigolament.

El text també estableix que les empreses de la cadena alimentària, llevat de les microempreses, i les entitats esmentades hauran de disposar d’un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, i que el Govern, en col·laboració amb el Consell Català de l’Alimentació, haurà d’elaborar un pla estratègic en el mateix sentit i trametre’l al Parlament perquè s’hi pronunciï.

Així mateix, el Govern haurà d’aprovar el reglament que desplegui la llei en el termini d’un any des de la seva entrada en vigor, l’endemà que es publiqui al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’.

La llei ha estat aprovada per 132 vots a favor, de tots els grups i subgrups parlamentaris, llevat de tres punts relatius bàsicament al règim sancionador, en què Cs s’ha abstingut. El Ple ha rebutjat totes les esmenes que es mantenien vives, però n’ha aprovat tres de noves signades per tots els grups i subgrups que modifiquen el text de l’exposició de motius.

En el debat final d’aquesta iniciativa legislativa hi han intervingut Raúl Moreno (PSC-Units), que ho ha fet com a ponent relator i també en nom del seu grup, Carmen de Rivera (Cs), Josep Maria Forné (JxCat), Montserrat Fornells (ERC), Concepción Abellán (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC). El debat ha estat seguit dins el saló de sessions per diversos representants i entitats d’aquest àmbit i ha acabat amb aplaudiments dels diputats i el públic assistent.

Violència masclista
El Ple també ha donat via lliure perquè la cambra continuï tramitant la proposició de llei de CatECP per modificar la llei del 2008 per erradicar la violència masclista, ja que ha superat el debat de totalitat sense que cap grup no hi hagi presentat cap esmena de retorn. La iniciativa continuarà ara la tramitació en ponència i comissió abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

El text planteja modificar diversos articles de la llei i afegir-ne de nous amb la vocació d’ampliar “la llei per protegir els drets de les dones, nenes i adolescents transgènere i cisgènere a les persones intersexuals” i a les persones “amb identitats no binàries o les que no es volen relacionar amb cap espectre de gènere binari”. La proposta se centra a introduir a la llei les violències institucional i digital, la definició de consentiment sexual i també les definicions de les violències en l’àmbit social i comunitari i de les formes de violència masclista a l’objecte d’erradicar-les.

En canvi, la cambra ha rebutjat la proposició de Cs per modificar la mateixa llei. La iniciativa, que tenia per objectiu impulsar a tot Catalunya les unitats de valoració forense integral i regular-ne les característiques, ha estat rebutjada en aprovar-se l’esmena a la totalitat de JxCat i ERC, per 65 vots a favor, d’aquests dos grups, 42 en contra, de Cs, la CUP i el PPC, i 25 abstencions, del PSC-Units i CatECP.

Lorena Roldán (Cs) i Susanna Segovia (CatECP) han presentat les iniciatives dels seus grups, i en el debat conjunt de totes dues també hi han intervingut Anna Geli (JxCat), Jenn Díaz (ERC), Beatriz Silva (PSC-Units), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PPC).

Molts diputats i diputades llueixen avui llaços i altres símbols liles amb motiu de la commemoració, diumenge que ve, 8 de març, del Dia Internacional de les Dones.

Galeria d'imatges