El Consell Català de l’Alimentació es presenta com a nou òrgan d’assessorament i participació en l’àmbit agroalimentari en un acte al Parlament

07/06/2019  -  Palau del Parlament.
El Consell Català de l’Alimentació es presenta com a nou òrgan d’assessorament i participació en l’àmbit agroalimentari en un acte al Parlament

El president Torrent i els consellers Jordà, Bargalló i Vergés amb Ruscalleda, Roca i Mariné i els membres del consell assistents a l’acte | 07/06/19 | Parlament de Catalunya

El Parlament ha acollit aquest migdia la presentació del Consell Català de l’Alimentació, un nou òrgan d’assessorament i participació en matèria agroalimentària adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. L’acte l’ha presidit Roger Torrent, acompanyat de la consellera Teresa Jordà, i també hi han participat els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné. El cuiner Ferran Adrià ho ha fet per vídeo.

Ruscalleda, Roca i Mariné han mantingut una conversa sobre l’alimentació, en què, entre altres aspectes, han parlat de la importància de consumir productes de proximitat i de “retornar el protagonisme” al sector primari, en paraules de Roca. Tots tres també han posat especial èmfasi en la importància de la formació i l’educació en l’alimentació. “La clau és formar”, ha assegurat Ruscalleda, i Mariné ha defensat que cal tenir “coneixement científic” del que es menja. Adrià s’ha referit a aspectes com la innovació i la internacionalització i ha destacat com a reptes principals del consell els aspectes relacionats amb la formació i l’anàlisi.

Un repte de país
El president, que ha clos l’acte, ha afirmat que l’alimentació és un dels principals “reptes de país”, especialment pel que fa a l’aspecte mediambiental -“no és sostenible el consum massiu d’aliments que venen de l’altra punta del món”, ha advertit en aquest sentit-, a la salut, a l’equilibri territorial i a l’economia productiva. El president també ha argumentat que “tenim ingredients per ser optimistes davant d’aquests reptes”, com, entre d’altres, “una cultura que posa al centre la bona alimentació”, un “talent que ha estat capaç d’innovar i aconseguir l’excel·lència” i productes de qualitat i diversos. “Som el que mengem, serem el que produïm i produirem el que consumim”, ha conclòs.

La consellera Jordà també ha posat l’accent, pel que fa a l’àmbit agroalimentari, en els reptes de la “sostenibilitat de tot el sistema”, la “cohesió territorial” i l’increment del “pes de la dona en la presa de decisions”. Així mateix, ha descrit el consell com un “ens que ha de revolucionar el nostre sector”, que haurà d’establir la nova política agroalimentària del país i que haurà d’assolir un “pacte nacional” des de la cogestió amb el Govern i els agents implicats. A l’últim, ha remarcat la necessitat de “dignificar i posar en el lloc que li correspon” el sector agroalimentari català, “font de riquesa i d’oportunitats”.

L’exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, que va impulsar el consell, també ha intervingut en l’acte per vídeo i ha explicat que l’origen d’aquesta iniciativa s’entén per la voluntat d’aplicar una visió integral, transversal i multidisciplinària a les polítiques agroalimentàries.

L’acte, que ha presentat la periodista Helena Garcia Melero, ha aplegat una nodrida representació del sector agroalimentari i d’altres àmbits implicats en l’alimentació, com l’educatiu, el sanitari o el dels consumidors, i hi han assistit, entre altres autoritats, diversos diputats i els consellers d’Educació i de Salut, Josep Bargalló i Alba Vergés respectivament.

El Consell Català de l’Alimentació té per objectiu analitzar i debatre d’una forma participativa i eficaç els reptes de tipus social, ambiental, empresarial i tecnològic que ha d’afrontar el sector agroalimentari i impulsar una política alimentària que respongui a les demandes dels consumidors i potenciï el teixit productiu català. L’integren representants de diverses organitzacions professionals agràries i d’institucions, associacions i col·legis professionals vinculats al sector de l’alimentació a Catalunya.

Galeria d'imatges