27/10/2021  -  Palau del Parlament.
Declaració institucional amb motiu del quart aniversari de la declaració del 27 d’octubre

Declaració institucional amb motiu del quart aniversari de la declaració del 27 d’octubre

 

La presidenta, Laura Borràs, acompanyada de la vicepresidenta primera, Alba Vergés, i dels secretaris segon, tercer i quart, Aurora Madaula, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg, ha fet aquest migdia una declaració institucional amb motiu del quart aniversari de la declaració del 27 d’octubre.

Text íntegre de la declaració:

“Vull començar aquesta compareixença expressant tot el meu suport a qui va ser vicepresident d’aquesta cambra, Josep Costa, que en aquests moments es troba detingut a les dependències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És i va ser un exemplar defensor dels drets dels diputats i la seva inviolabilitat.

“Avui fa quatre anys aquest parlament va aprovar una proposta de resolució que recollia la declaració que van fer els representants de Catalunya i que va ser signada el dia 10 d’octubre de 2017 pels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP – Crida Constituent.

“La proposta expressava el rebuig del Parlament a l’ús de la força arran de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i destacava que, malgrat la violència i la repressió per intentar impedir la celebració d’un procés democràtic i pacífic, els ciutadans de Catalunya van votar majoritàriament a favor de la constitució de la república catalana.

“La constitució de la república s’expressava com una mà estesa al diàleg. Fent honor a la tradició catalana del pacte, els diputats signants de la declaració mantenien el seu compromís amb l’acord com a forma de resoldre els conflictes polítics.

“La declaració també definia la república catalana com una oportunitat per corregir els dèficits democràtics i socials i bastir una societat més pròspera, més justa, més segura, més sostenible i més solidària. La resposta de l’Estat espanyol va ser, però, facultar el Senat per acordar les mesures per concretar el que disposa l’article 155 de la Constitució, que van suposar l’eliminació de l’autogovern de Catalunya.

“La repressió contra l’exercici de l’autodeterminació del poble de Catalunya va comportar la destitució dels membres del Govern de Catalunya, que es van veure abocats a anar a l’exili o a ser empresonats i posteriorment condemnats a altes penes de privació de llibertat dictades pel Tribunal Suprem.

“Quatre anys després d’aquells fets, i vista la reacció de l’Estat, aquesta declaració continua sent més necessària que mai. Però és que l’objectiu continua sent plenament vigent, perquè l’actual Parlament de Catalunya, constituït arran de les eleccions del 14 de febrer, continua representant una majoria absoluta a favor de la independència de Catalunya. I aquest objectiu no és cap utopia. És el reflex de la voluntat expressada per la ciutadania a través de les urnes. I això ens obliga, com als seus representants.

“El dolor i el patiment de totes les persones que han estat o són víctimes de la repressió de l’Estat espanyol han de fer encara més gran el determini per a la consecució d’aquest afany. Els límits en l’avenç d’aquest procés només poden ser aquells que marca la democràcia i l’esperit pacífic del poble català.

“És, per tant, la nostra responsabilitat com a representants de la majoria històrica del 52% no desatendre aquesta voluntat política, amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un estat independent.”

Galeria d’imatges