Josep Irla

Josep Irla
Josep Irla i Bosch
Josep Irla i Bosch1938 - 1940

Nasqué a Sant Feliu de Guíxols, a la comarca del Baix Empordà, l’any 1876. Exfederal, consignatari de vaixells i fundador, a la seva vila, de la revista federal El Programa, va ésser Diputat provincial en temps de la monarquia, Alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Conseller de la Mancomunitat i Diputat de la Diputació Provisional de la Generalitat per la Bisbal. El 27 de juny de 1931, fou elegit Diputat a les Corts Constituents i, el 1932, Diputat, per Esquerra Republicana, al Parlament de Catalunya, del qual esdevingué membre de la Diputació Permanent, de les Comissions permanents d’Obres Públiques i de Sanitat, així com de les Comissions de Pressupostos i de Llei Municipal, de la qual fou substituït el 8 d’agost de 1933. Fou Conseller de Governació des del 24 de gener fins al 7 de febrer de 1933, del qual càrrec dimití per motius de salut; també fou comissari a Girona i Cap de Serveis d’Assistència Social. L’1 d’octubre de 1938 fou elegit President del Parlament, en l’última sessió que aquest tingué.

Exiliat a França, després de l’assassinat de Lluís Companys, assumí interinament, com a President del Parlament i d’acord amb l’Estatut Interior de Catalunya, la Presidència de la Generalitat des de l’octubre del 1940 fins al 7 de maig de 1954, en què dimití, i formà un Govern de personalitats durant els anys 1945 a 1948.

Morí a l’exili, a Sant Rafael, Provença, el 19 de setembre de l’any 1958. Les seves despulles foren traslladades d’Occitània a Barcelona el 23 d’octubre de 1981 i rebudes solemnement el mateix dia pels Presidents Pujol i Barrera al Saló de Sant Jordi de la Generalitat, on romangueren tota la nit fins a l’endemà, en què foren sebollides al cementiri de Sant Feliu de Guíxols.