La institució parlamentària en la història

La institució parlamentària en la història

Des de les assemblees de pau i treva i la Cort Comtal de l’edat mitjana fins al Parlament contemporani. Aquí trobareu informació sobre la institució parlamentària en la història de Catalunya.

Per saber-ne més

Els precedents

Els precedents del Parlament català els trobem al segle XI: les assemblees de pau i treva i la Cort Comtal de Barcelona. Amb el rei Jaume I el Conqueridor, la Cort comtal es transformà en les Corts Generals de Catalunya com a conseqüència de l’ampliació del nombre de membres convocats.

Les Corts Generals

Les Corts catalanes es componien de tres estaments o braços: el braç militar, que reunia els representants de la noblesa; el braç eclesiàstic, amb els representants de la jerarquia religiosa, i el braç reial, amb els representants de les ciutats i viles del domini del monarca.

El Parlament de Catalunya

Des del 1714 el poble català ha aspirat a recuperar les llibertats perdudes. La Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) constituí un primer pas institucional en la recuperació de l’autogovern, però fou abolida per la dictadura de Primo de Rivera. El 1931 es constituí un govern català provisional, amb el nom de Generalitat de Catalunya.

Contingut relacionat

Crònica del Parlament
Història del Palau
Els presidents del Parlament