Servei d'enviament automàtic de titulars de notícies i altres continguts per correu electrònic, RSS o podcast.
A través d'aquest espai podreu fer arribar al Parlament les vostres peticions de manera privada o pública.
Sessions en directe i en diferit, actes institucionals, reportatges...

Notícies

El Parlament commemora el dia internacional del poble gitano

Dijous, 8 d'abril de 2010. Palau del Parlament

Ernest Benach amb representants del col·lectiu gitano en acabar l'acte

Parlament de Catalunya. 2010

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

El Parlament ha acollit l'acte de commemoració del dia internacional del poble gitano. La data coincideix amb la del primer congrés gitano internacional, que va tenir lloc a Londres el 8 d'abril de 1971.

A l'acte, que s'ha fet a la sala auditori i que ha presidit Ernest Benach, hi han assistit el vicepresident primer del Parlament, Higini Clotas, la secretària primera, Lídia Santos, i el secretari tercer, Jordi Miralles. També hi eren presents els diputats Josep Lluís Cleries (CiU), David Pérez (PSC-CpC), Pere Bosch (ERC), Rafael López (PPC), Laura Massana (ICV-EUiA) i Carmen de Rivera (grup mixt), i diferents representants de la comunitat gitana de Catalunya, encapçalats per José Santos, president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic).

El president Benach ha obert l'acte amb unes paraules en romaní, amb què ha agraït l'assistència de la comunitat gitana. Durant el discurs, ha recordat la persecució que, fins fa pocs anys, han patit els gitanos. Ernest Benach ha dit que "la Catalunya dels darrers anys per fi ha començat a fer justícia a la contribució dels gitanos al nostre país", i ha remarcat que "no es pot entendre Catalunya sense els gitanos, tot i que no sempre hagin estat valorats i apreciats com es mereixen, ni s'hagi reconegut la seva contribució com a catalans"; en aquest sentit, ha volgut destacar les iniciatives legislatives que, els darrers anys, s'han impulsat a l'entorn del poble romaní: des del reconeixement de la cultura gitana i dels seus valors fins a l'aprovació, el 2007, de la declaració de reconeixement de la persecució i del genocidi que van patir.

Benach ha volgut incidir també en el lligam que, segons ell, ha escrit la història entre el poble gitano i Catalunya: "La nació catalana ha patit alguna d'aquestes experiències, segurament amb alguns punts diferents d'intensitat, però també se'ns ha intentat fer renunciar a allò que som"; per això, ha afegit, "és evident que Catalunya és gitana" en el marc del projecte plural de Catalunya.

L'han precedit les intervencions d'Araceli Silva del Pino, investigadora de la Fagic, dels delegats territorials de la federació a Lleida i Tarragona, Antonio Francisco Salazar i Antonio Gabarri, i de Miguel Ángel Franconetti, membre de l'assemblea fundadora de la Fundació Privada Pere Closa. Tots ells han agraït la importància que el Parlament organitzi, per setè any consecutiu, l'acte commemoratiu del dia internacional del poble gitano, han recordat el patiment i la marginalitat que ha viscut durant segles el poble romaní, i han reivindicat l'educació i el compromís de les administracions com a instrument necessari per garantir els drets i el futur del col·lectiu.

L'acte ha finalitzat amb la interpretació, amb violí, de l'himne gitano.

Logo de Google Translate

Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Destacat de la pàgina de Twitter del Parlament de Catalunya
Destacat de la pàgina de Facebook del Parlament de Catalunya
Destacat del canal de Youtube del Parlament de Catalunya

Cerca al web

Serveis per a la tasca informativa dels mitjans de comunicació.

Diputats de la XI Legislatura

El Parlament a Twitter

Accés als butlletins oficials i als diaris de sessions, en format PDF.

El portal del Parlament està optimitzat per a les darreres versions de navegadors i per a una resolució mínima de pantalla de 1024 x 768.