A través d'aquest espai podreu fer arribar al Parlament les vostres peticions de manera privada o pública.
Sessions en directe i en diferit, actes institucionals, reportatges...

Notícies

El ple debatrà, la setmana vinent, les propostes de resolució sobre el dret de decidir i Artur Mas compareixerà per informar del nou govern

Dimarts, 15 de gener de 2013. Palau del Parlament

La reunió d'avui de la junta de portaveus

Parlament de Catalunya. 2013

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

La junta de portaveus ha fixat, aquest matí, l'ordre del dia del primer ple ordinari de la legislatura, que començarà dimecres 23. La sessió s'iniciarà amb la votació de la proposta de creació de comissions i seguirà amb la compareixença del president de la Generalitat per informar del nou govern, amb el debat i la votació de les propostes de resolució de CiU i ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP sobre el dret de decidir, l'elecció dels vuit senadors que designa el Parlament, i el debat i la votació per validar quatre decrets llei.

Els grups parlamentaris tindran fins dilluns a dos quarts de deu del matí per presentar esmenes a les quatre propostes de resolució sobre el dret de decidir que la junta de portaveus ha acordat, per majoria, d'incloure a l'ordre del dia del ple. Segons que han explicat als periodistes els vicepresidents primer i segon, Anna Simó i Lluís M. Corominas, els grups del PPC i C's s'han oposat a l'admissió a tràmit de les quatre propostes, i C's, a més, ha anunciat que demanarà formalment a la mesa que reconsideri l'admissió, la qual cosa l'obligaria a tornar-se a posicionar sobre la qüestió.

Al pròxim ple, també hi haurà la compareixença del president de la Generalitat per informar de la composició i estructura del nou govern. Mas podrà intervenir sense límit de temps i, a continuació, ho faran els presidents dels grups parlamentaris, que tindran deu minuts cadascun per posicionar-se.

La junta de portaveus també ha incorporat a l'ordre del dia l'elecció dels vuit senadors de designació parlamentària. El mètode acordat per repartir els senadors és el de la llei d'Hondt. D'aquesta manera en corresponen quatre a CiU i un a ERC, al PSC, al PPC i a ICV-EUiA. Els grups podran presentar els seus candidats fins divendres, i dilluns la comissió de l'estatut dels diputats en dictaminarà l'elegibilitat.

El ple, dimecres, també votarà la proposta de resolució per a la creació de les comissions legislatives, de reglament i de seguiment de la X legislatura. Les comissions estaran formades per 21 diputats (8 per a CiU, 3 per a ERC, 3 per al PSC, 3 per al PPC, 2 per a ICV-EUiA, 1 per a C's i 1 altre per al grup mixt (CUP)). La junta també ha acordat el repartiment de la diputació permanent, l'òrgan que vetlla pels poders de la cambra entre períodes de sessions o mentre el Parlament està dissolt. Està formada per 23 diputats, dels quals en correspondran 9 a CiU, 4 a ERC, 3 al PSC, 3 al PPC, 2 a ICV i 2 a C's.

D'altra banda, el ple també debatrà i votarà la validació de quatre decrets llei, sobre l'impost dels dipòsits bancaris a les entitats de crèdit; el llibre quart del codi civil de Catalunya, relatiu a les successions; les mesures urgents en matèria fiscal que afecten l'impost sobre el patrimoni, i el de simplificació i millorament de la regulació normativa.

Calendari de sessions

La junta de portaveus també ha aprovat, de manera provisional, el calendari de plens per aquest període de sessions, que comença avui i acaba el 31 de juliol. La primera sessió ordinària és la del dimecres de la setmana vinent, i la següent està prevista pel 13 de febrer. En total, estan previstes dotze sessions plenàries ordinàries fins a l'agost.

Renúncia d'Antoni Castellà

La mesa ha acceptat la renúncia a l'escó de diputat que ha presentat Antoni Castellà (CiU), que ha estat ratificat com a secretari general d'universitats i recerca del govern.
El diputat, que és el primer a renunciar a l'escó aquesta legislatura, serà substituït per Joan Recasens, que ocupava el lloc vint-i-setè de la candidatura de CiU per la circumscripció de Barcelona.

Altres tramitacions

D'altra banda, la mesa ha admès a tràmit tres noves proposicions de llei d'ICV-EUiA sobre protecció civil de Catalunya; els serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvaments de la Generalitat, i la biodiversitat i el patrimoni natural. També ha admès una proposta del mateix grup, per presentar al congrés dels diputats, per modificar la llei per la qual es reconeixen i s'amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil espanyola i la dictadura.

El màxim òrgan de la cambra també ha tramitat una trentena de propostes de resolució presentades pels grups, més de dues-centes cinquanta preguntes per escrit al govern, i l'informe del síndic de greuges sobre els drets dels infants.

Logo de Google Translate

Aquesta eina facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Parlament no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Destacat de la pàgina de Twitter del Parlament de Catalunya
Destacat de la pàgina de Facebook del Parlament de Catalunya
Destacat del canal de Youtube del Parlament de Catalunya

Cerca al web

Serveis per a la tasca informativa dels mitjans de comunicació.
Accés als butlletins oficials i als diaris de sessions, en format PDF.

El portal del Parlament està optimitzat per a les darreres versions de navegadors i per a una resolució mínima de pantalla de 1024 x 768.